Fysiotherapie bij lage rugpijn
Volgens een schatting heeft ongeveer 80% van de bevolking eens in zijn leven last van lage rugpijn (LBP). Met andere woorden, meer dan 1 op de 10 mensen heeft lage rugpijn, waardoor het de vijfde belangrijkste oorzaak van ziekenhuisbezoeken is.
Pijn in de onderrug kan een gevoel van doffe, stekende en pijnlijke pijn geven, afhankelijk van de oorzaak en de ernst, en kan het gevolg zijn van eenvoudige redenen zoals een slechte houding, het tillen van zware voorwerpen, of zelfs het slapen in bepaalde houdingen.
Terwijl sommige ziekten tot hevige en chronische lage rugpijn leiden en een teken kunnen zijn van onderliggende alarmerende klachten zoals artritis, discusherniatie, ischias, enz.
Classificatie van lage rugpijn
Pijn in de onderrug wordt over het algemeen ingedeeld in acute en chronische rugpijn.
- Acute lage rugpijn
Acute rugpijn, ook wel kortdurende pijn genoemd, is de meest voorkomende vorm van rugpijn en verdwijnt meestal binnen enkele dagen of 12 weken. Acute pijn wordt vaak veroorzaakt door plotselinge en lichte trauma’s aan spieren, weefsels of ligamenten die resulteren in spasmen, verrekkingen en andere letsels. De behandeling van de acute aandoening omvat zelfzorg, rust, pijnstillers, houdingscorrectie en fysiotherapie.
- Chronische lage rugpijn
Als rugpijn langer dan 12 weken aanhoudt, wordt het beschouwd als een chronische aandoening. Chronische rugpijn is een langdurig gezondheidsprobleem waarbij de kans bestaat dat het opnieuw optreedt. Chronische rugpijn vereist onmiddellijke medische aandacht omdat het een indicatie kan zijn van ernstige gezondheidsproblemen zoals hernia, artritis van de wervelkolom, stenose van de wervelkolom, letsel van de wervelkolom en de omliggende structuren, ontsteking en zelfs tumoren van de wervelkolom.
Oorzaken van lage rugpijn
Heel vaak doet uw onderrug pijn door een te grote belasting van de rug, bijvoorbeeld door een slechte houding, het tillen van zware gewichten, te lang zitten of in een verkeerde houding, te lang staan, een slechte slaaphouding en zelfs plotselinge draaibewegingen kunnen uw rug pijn doen.
Er is echter een lijst van ernstige aandoeningen die pijn in de onderrug veroorzaken en een dringende medische behandeling vereisen door middel van fysiotherapie, medicatie en chirurgie. Dergelijke aandoeningen zijn onder meer wervelfracturen, wervelkanaalvernauwing, discushernia, spondylose, degeneratieve discusziekte, SI-gewrichtsdisfunctie en spier- en bandverrekkingen.
Behandeling van lage rugpijn
Behandeling en fysiotherapie worden gedaan op basis van het type, de oorzaak, de duur en de ernst van de pijn. Over het algemeen kan lage rugpijn worden behandeld met rust, houdingscorrectie, pijnstillers en fysiotherapie, terwijl ernstige pijn een grondige medische behandeling vereist met medicijnen, intensieve en lange sessies fysiotherapie, of in extreme gevallen zelfs een operatie.
In de meeste gevallen is fysiotherapie de behandeling van uw keuze. Of u nu medicijnen gebruikt om de pijn te verlichten of een operatie hebt ondergaan, u hebt nog steeds fysiotherapiesessies nodig voor volledig herstel en blijvende revalidatie van lage rugpijn.
Fysiotherapie bij lage rugpijn
Fysiotherapie is uiterst heilzaam voor uw lage rugpijn, of die nu acuut of chronisch is. Door gebruik te maken van modaliteiten, stretching, versterkende oefeningen, manuele therapie en andere specifieke oefeningen, kunt u snel en blijvend van uw rugpijn afkomen. Uw fysiotherapeut zal uw behandelsessies formuleren na de volledige beoordeling van de oorzaak van de pijn en dit kan worden gedaan door lichamelijk onderzoek en diagnostische tests, waaronder röntgenfoto’s van de rug, botscans, MRI, en CT-scans.
Fysiotherapie is onderverdeeld in twee categorieën voor de behandeling van lage rugpijn; passieve fysiotherapie en actieve fysiotherapie.
Passieve fysiotherapie
Het eerste doel van elke behandeling is het verlichten van de pijn. Daarom zal uw fysiotherapeut in eerste instantie beginnen met passieve therapie om de pijn te verzachten en vervolgens overgaan tot oefeningen en stretchings.
Bij passieve therapie worden verschillende behandelingen gebruikt om de pijn te verlichten, zoals bijvoorbeeld
- Warmte/ijspakking
- TENS apparaat
- Lontoforese
Naast deze behandelmethoden wordt ook een zachte mobilisatietechniek voor zachte weefsels gebruikt om de resultaten te maximaliseren. Passieve fysiotherapie is even belangrijk voor zowel acute als chronische rugpijn.
Actieve fysiotherapie
Zodra de pijn onder controle is of u voldoende tolerantie heeft ontwikkeld om oefeningen zonder problemen uit te voeren, zal uw arts overgaan tot actieve fysiotherapie. Actieve therapie bestaat uit lange sessies met oefeningen en manuele therapie en is erg belangrijk voor de revalidatie van chronische rugpijn.
Actieve fysiotherapie omvat de volgende behandelingen:
- Versterkende oefeningen gedurende 10-20 minuten of zo lang als de patiënt het gemakkelijk kan verdragen zonder vermoeid te raken. Versterkende oefeningen zijn speciaal ontworpen om de rug en de kern te versterken en kunnen tegelijkertijd de pijn tot een minimum beperken. Maar deze oefeningen moeten worden gedaan onder toezicht van een professionele fysiotherapeut; anders kunt u de aandoening verergeren.
- Rekoefeningen zoals hamstringstrekkingen, brugoefeningen en piriformisstrekkingen moeten regelmatig worden gedaan om de pijn volledig te verlichten en het herstel te versnellen.
- Aerobe oefeningen met een lage belasting zijn belangrijk om langetermijndoelen te bereiken. Uw fysiotherapeut zal beginnen met aerobe oefeningen samen met versterkende en rekoefeningen om betere en snellere resultaten te krijgen. Aerobe activiteiten met een lage belasting voor rugpijn zijn onder meer wandelen, watertherapie, yoga en stationaire fietsen.
Snelle en vakkundige behandeling
Wij werken zonder wachtlijsten en behandeling kan daarom op korte termijn plaatsvinden. Ook in de avonduren bent u van harte welkom. In Leeuwarden staan wij bekend als een praktijk waar u vriendelijk en professioneel wordt geholpen. Het team van fysiotherapeuten beschikt over de juiste kennis om u verder te kunnen helpen. Naast de behandelingen in onze praktijk adviseren wij u graag hoe u de rugklachten in de toekomst kunt voorkomen en op een prettige manier kunt thuiswerken.
Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.
Rugklachten Fysiotherapeuten
Jan Terpstra
Fysiotherapeut, Sporttherapeut, RevalidatietherapeutAl meer dan 25 jaar ben ik met plezier en enthousiasme werkzaam als fysiotherapeut. Ik ben een gepassioneerd motorrijder. Snowboarden en mountainbiken vind ik echt kicken en ik ben ook nog keeper in een zaalvoetbalteam van Blauw Wit Leeuwarden. Het is dus ook niet bijzonder dat mijn passie ligt bij de sport en revalidatie.
Lees VerderJohann Wachter
Fysiotherapeut, Manueel TherapeutIk ben manueel therapeut en hou van puzzelen en knutselen tot je de oplossing hebt. Dat ervaar ik ook in mijn vak. Het contact met mensen en de mogelijkheid als fysiotherapeut en manueel therapeut om steun of verbetering te kunnen geven in een wel of niet reversibel proces geeft mij diepe voldoening. De waardering die je ervaart is voor mij van onschatbare waarde.
Lees VerderRoeleke Faber
Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut, BewegingswetenshapperIk ben algemeen fysiotherapeut, kinderfysiotherapeut en bewegingswetenschapper. Mijn focus ligt vooral op de kinderfysiotherapie. Mede omdat daarbij van oudsher de wetenschappelijke en klinische onderbouwing door en de relevantie van testgegevens een hoge prioriteit hebben bij uitvoering van mijn beroep.
Lees VerderInformatie over de behandeling van lage rugpijn
Lage rugpijn is een bekende pijn van deze tijd. Bijna ieder van ons heeft deze pijn ervaren. Op een bepaald deel van ons leven hebben we bijna allemaal last van lage rugpijn. Deze pijn komt vaker voor bij oudere mensen. Rugpijn is meestal te wijten aan een verkeerd gebruik van de rugspieren. Als deze pijn niet op tijd wordt behandeld, zal hij in de toekomst erger worden en misschien blijvend aanwezig zijn.
Tekenen en symptomen van lage rugpijn
- Verergert bij langdurig zitten/staan
- Verergering bij spierbelasting en
- Overmatige beweging
Oorzaken van lage rugpijn
- Schijfruptuur
- Schijf herniatie
- Verrekking in spieren of gewrichtsbanden
- Uitpuiling van de schijf
- Artritis
- Osteoporose
Risicofactoren van lage rugpijn
- Geslacht
- Leeftijd
- Een andere ziekte
- Overmatig roken
- Psychologische aandoeningen
- Wanneer tillen niet juist is
- Overmatig gewichtheffen
- Depressie
Behandeling van lage rugpijn door fysiotherapie
Voor lage rugpijn zijn er een paar specifieke oefeningen die een efficiënt effect hebben op uw pijn.
Specifieke oefeningen voor lage rugpijn
- Enkelpomp (Herhaal 3 keer en rust dan 1 min)
- Hielschuiven (Doe 2 sets van 10 herhalingen)
- Rechte beenheffing (Doe 3 sets van 15 herhalingen)
- Hamstring strekken (Doe 2 sets van 8 herhalingen)
- Knie naar borst strekken (Houd de knie 5 seconden tegen de borst/ Doe dit 2-3 keer per dag)
- Partial curls (Houd 5 seconden vast/ Herhaal dit 10 keer/ Voer 3 sets uit)
- Bruggen (Doe 3 sets van 15 herhalingen/ Herhaal dit 3 keer en rust dan 1 min)
- Liggende zijwaartse beenheffen (Houd positie 2 sec vast/herhalingstijd is 10/ 3 sets uitgevoerd aan beide zijden)
Voor meer informatie kijk op Thuisarts.nl
Lage rugpijn behandelingen door de fysiotherapeut
Een behandelmethode is TENS toepassen gedurende 10-15 minuten.
Dit is een voorbeeld van behandelingen voor lage rugpijn klachten. De exacte behandeling wordt gekozen op basis van de intake en analyse.
Fysiotherapie First Fysio heeft therapeuten voor o.a.
Algemene Fysiotherapie
Heeft u last van uw rug, nek, been of arm? Of ondervindt u andere fysieke problemen? Bij First Fysio in Leeuwarden wordt algemene fysiotherapie ingezet als u last heeft van beginnende of al aanwezige klachten aan uw bewegingsapparaat. Denk hierbij ook aan klachten aan het hart of de longen.
Wanneer u in het dagelijks leven gehinderd wordt door een reumatische aandoening of neurologische problematiek, zoals reumatoïde artritis, CVA of multiple sclerose wordt u door uw fysiotherapeut actief begeleid met oefentherapie.
Kinderfysiotherapie
Spelenderwijs bewegen met kinderfysiotherapie in Leeuwarden. Als ouder twijfelt u wellicht wel eens aan de ontwikkeling van uw kind. Maar wanneer moet of kunt u met uw kind naar een Kinderfysiotherapeut?
Verschillende oorzaken kunnen leiden tot een vertraagde of afwijkende ontwikkeling. Sommige kinderen ondervinden veel hinder door een verkeerde houding of een verkeerd aangeleerde motoriek.
Manuele Therapie
Heeft u klachten waarbij u één of meerdere gewrichten minder goed kunt bewegen? En geeft de bewegingsbeperking soms pijn? In normale omstandigheden herstelt een lichaam zichzelf, maar soms lukt dat niet. Met behulp van manuele therapie wordt de oorzaak van uw klachten aangepakt. Uw manueel therapeut verhelpt ‘blokkades’ in uw lichaam waardoor het zichzelf weer kan herstellen. Na een behandeling beweegt u zich makkelijker en heeft u minder pijn.
Postoperatieve Fysiotherapie
Na een operatie of grote ingreep maken patiënten zich zorgen over hun afnemende spierkracht en vragen zich af wanneer ze weer kunnen lopen en hun volledige potentieel weer kunnen bereiken. Bovendien bestaat het risico op het ontstaan van doorligwonden of decubitus als gevolg van de immobilisatie en de langdurige druk, en in sommige gevallen is er zelfs kans op permanente spieratrofie. Om al deze zorgen en risico’s te bestrijden, worden patiënten onmiddellijk na de operatie doorverwezen naar een fysiotherapeut voor postoperatieve revalidatie.
Psychosomatische Therapie
Psychosomatische fysiotherapie is een gespecialiseerde interventie die wordt gebruikt voor de revalidatie van psychosomatische aandoeningen.
Psychosomatische stoornissen zijn moeilijk te verklaren vanuit een medisch perspectief, daarom geloven mensen dat deze stoornissen “denkbeeldig” zijn en in werkelijkheid niet bestaan. Psychosomatische stoornissen bestaan echter wel degelijk en zijn een van de belangrijkste oorzaken van lichamelijke en emotionele handicaps.
Bekkenbodem Fysiotherapie
Bekkenbodemfysiotherapie houdt zich bezig met het versterken en revalideren van bekkenbodemstructuren, waaronder spieren, ligamenten en andere zachte weefsels. De bekkenbodem is een trechtervormige structuur die de bekkenholte scheidt van de perineale regio en is een kwetsbaar gebied, vooral bij vrouwen. Daarom is het een potentiële plaats van spierzwakte en letsel, samen met andere aandoeningen.
Medical Taping
Medical Taping of kinesiologie taping is een revolutionaire therapeutische ingreep die is ontworpen om spieren en gewrichten te beschermen tegen letsel en hun functionaliteit te maximaliseren. Kinesiologie Taping bestaat uit katoen, kleefstof en elastaan én wordt geleverd in de vorm van kleurrijke stroken of banden.
Waarschijnlijk heb je dergelijke taping al eens gezien op de lichamen van atleten, meestal op hun schouders en knieën.
Post-COVID-19 Revalidatie
Post-COVID Revalidatie Het Coronavirus of COVID-19 is een infectieziekte van de luchtwegen die milde tot ernstige symptomen vertoont. Veel mensen lijden aan de milde aanval van COVID-19 en herstellen binnen een paar dagen. Aan de andere kant worden sommige mensen ernstig ziek en hebben uitgebreide behandelingen en ingrepen nodig voor een volledig herstel. Zelfs ná het herstel ondervinden patiënten aanzienlijke naweeën en moeten zij verdere therapieën ondergaan om hun normale leven weer op te pakken.
Veel Gelezen Artikelen
Manuele therapie als oplossing voor nekpijn
Nekpijn kan een dagelijkse kwelling zijn die ons leven op allerlei manieren beïnvloedt. Of het nu komt door een verkeerde…
Lees ArtikelWanneer heb je een fysiotherapeut nodig?
Fysiotherapie kan uitkomst bieden voor het behandelen en voorkomen van fysieke problemen van het lichaam. Het kan iemand…
Lees ArtikelFysiotherapie Leeuwarden – Jouw partner bij het herstel van blessures en klachten
Bij <a title="" class="aalmanual" href="https://www.firstfysio.nl/fysiotherapie-leeuwarden/">Fysio Leeuwarden</a> begrijpen…
Lees Artikel