Fraud Blocker
Bezoek Ons
Archipelweg 109, Leeuwarden
Routebeschrijving
Openingstijden
Ma - Do: 9.00 - 21.00
Vr: 9.00 - 17.00

Soorten klachten en aandoeningen

Wanneer je door een klacht, blessure of aandoening beperkt wordt in je beweging, is een fysiotherapeut de aangewezen persoon voor raad en hulp. Fysiotherapie helpt niet alleen bij herstel, maar ook om je conditie te behouden, vooral als je voor een langere periode ziek bent.

Bulbaire verlamming impressie

Bulbaire verlamming is een neurologische aandoening waarbij de zenuwcellen die de spieren aansturen die betrokken zijn bij spreken, slikken en ademen, worden aangetast. Lees verder over bulbaire verlamming

carpaal tunnel syndroom


De polsdaling verwijst naar een afname van het aantal hartslagen per minuut en kan diverse oorzaken en gevolgen hebben. Lees verder over polsdaling.

Heuppijn

Heuppijn kan een belemmerende factor zijn in het dagelijks leven en diverse oorzaken hebben. Lees verder over heuppijn.

Fysiotherapie rugpijn

Lage rugpijn is een veelvoorkomende aandoening die velen treft en kan variëren van lichte ongemakken tot intense pijn. Lees verder over lage rugpijn klachten.

Fysiotherapie enkel

Een verstuike enkel is een veelvoorkomende blessure waarbij de ligamenten van de enkel worden opgerekt of gescheurd. Lees verder over verstuikte enkel.

frozen shoulder

Een frozen shoulder is een pijnlijke en stijve toestand van de schouder die de bewegingsvrijheid beperkt. Lees verder over frozen shoulder.

osteoporose

Osteoporose is een botziekte waarbij de botdichtheid afneemt en botten brozer worden, waardoor het risico op breuken toeneemt. Lees verder over osteoporose.

Haarlijn fractuur

Een haarlijnfractuur is een fijne breuk in het bot, vaak veroorzaakt door overbelasting of een lichte verwonding. Lees verder over haarlijnfractuur.

ischias pijn

Ischiaspijn is een pijnlijke aandoening die voortkomt uit irritatie van de ischiaszenuw, de langste zenuw in het lichaam. Lees verder over Ischias pijn.

Fysiotherapie nekpijn

Nekpijn is een veelvoorkomend ongemak dat verschillende oorzaken kan hebben en invloed kan hebben op het dagelijks leven. Lees verder over nekpijn.

Parkinson klachten

De ziekte van Parkinson is een progressieve neurologische aandoening die de motorische functies beïnvloedt en leidt tot bevingen, stijfheid en bewegingsproblemen. Lees verder over ziekte van Parkinson.

Beroerte impressie

Een beroerte is een plotselinge onderbreking van de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen, wat kan leiden tot blijvende schade of verlies van functies. Lees verder over beroerte.

fysiotherapie lage rugpijn

Fysiotherapie is een effectieve benadering voor de behandeling en verlichting van lage rugpijn. Lees verder over fysiotherapie bij lage rugpijn.

nek rug klachten

Rugklachten zijn een veelvoorkomend ongemak dat velen beïnvloedt en kan variëren van lichte stijfheid tot intense pijn. Lees verder over rug klachten.

Fysiotherapie elleboog

Een tennisarm of tenniselleboog is een pijnlijke aandoening veroorzaakt door overbelasting van de pezen in de elleboog. Lees verder over tennis arm/ tennis elleboog.

golf elleboog fysiotherapie

Een golfelleboog is een pijnlijke aandoening aan de binnenzijde van de elleboog, vaak veroorzaakt door overbelasting. Lees verder over golf elleboog.

tramatisch-hersenletsel

Traumatisch hersenletsel is een beschadiging van de hersenen veroorzaakt door een externe kracht, zoals een klap, stoot of schok. Lees verder over traumatisch hersenletsel.

Acute torticollis

Acute torticollis, ook bekend als een ‘kromme nek’ of ‘scheefhals’, is een tijdelijke aandoening waarbij de nekspieren samentrekken, wat leidt tot een scheve of gedraaide nekhouding. Lees verder over acute torticollis.

Adductiegerelateerde liespijn

Adductiegerelateerde liespijn is een aandoening die gekenmerkt wordt door ongemak en pijn in de liesstreek, voornamelijk veroorzaakt door problemen met de adductorspieren van het bovenbeen. Lees verder over adductiegerelateerde liespijn.

Anterieur enkel impingement

Anterieur enkel impingement, vaak aangeduid als voetbalslag of dansersblessure, is een aandoening die pijn en beperking in het enkelgewricht veroorzaakt. Lees verder over anterieur enkel impingement.

Aspecifieke lage rugpijn

Aspecifieke lage rugpijn, een veelvoorkomende aandoening, verwijst naar pijn of ongemak in de onderste rug zonder een aanwijsbare oorzaak zoals een specifieke lichamelijke afwijking of ziekte. Lees verder over aspecifieke lage rugpijn.

Binnenste enkelband letsel

Binnenste enkelbandletsel, ook bekend als mediaal enkelbandletsel, treedt op wanneer de ligamenten aan de binnenkant van de enkel beschadigd raken. Lees verder over binnenste enkelband letsel.

Buitenste enkelband letsel

Buitenste enkelbandletsel betreft schade aan de ligamenten gelegen aan de laterale zijde van het enkelgewricht, vaak voortkomend uit een verzwikking of een verdraaing van de voet. Lees verder over buitenste enkelband letsel.

Bursitis prepatellaris

Bursitis prepatellaris is een aandoening waarbij de bursa, een kleine, met vloeistof gevulde zak die zich voor de knieschijf (patella) bevindt, ontstoken raakt. Lees verder over bursitis prepatellaris.

Cervicaal facetsyndroom

Cervicaal facetsyndroom is een aandoening die gekenmerkt wordt door pijn en discomfort in de nek, veroorzaakt door problemen in de cervicale facetgewrichten. Lees verder over cervicaal facetsyndroom.

Cervicaal houdingssyndroom

Cervicaal houdingssyndroom, ook bekend als cervicaal posturaal syndroom, is een aandoening gekenmerkt door nek- en schouderklachten als gevolg van een verkeerde houding. Lees verder over cervicaal houdingssyndroom.

Corpus liberum

Corpus Liberum, of vrij lichaam, verwijst naar losse deeltjes zoals bot of kraakbeen die vrij binnen een gewrichtsruimte bewegen. Lees verder over corpus liberum.

Degeneratief meniscus letsel

Degeneratief meniscusletsel is een aandoening die voorkomt wanneer de meniscus, een halvemaanvormig stukje kraakbeen in de knie dat als schokdemper fungeert, door leeftijd of slijtage begint af te takelen. Lees verder over degeneratief meniscus letsel.

Dysfunctie van de ribgewrichten aan de rugzijde

Dysfunctie van de ribgewrichten aan de rugzijde verwijst naar een aandoening waarbij de gewrichten tussen de ribben en de wervels aan de achterzijde van de borstkas niet correct functioneren. Lees verder over dysfunctie van de ribgewrichten aan de rugzijde.

Enkelfractuur

Een enkelfractuur is een breuk in een van de botten die samen het enkelgewricht vormen – dit kan de tibia (scheenbeen), fibula (kuitbeen) of talus (sprongbeen) betreffen. Lees verder over enkelfractuur.

Enkelinstabiliteit

Enkelinstabiliteit is een aandoening waarbij de enkelbanden, die het enkelgewricht stabiliseren, verzwakt of beschadigd zijn. Lees verder over enkelinstabiliteit.

Heup impingement

Heup impingement, medisch bekend als femoroacetabulair impingement (FAI), duidt op een afwijkende wrijving binnen het heupgewricht, waarbij botuitsteeksels van het dijbeen en het bekken elkaar abnormaal raken. Lees verder over heup impingement.

Hoffitis

Hoffitis, vaak geassocieerd met de irritatie of ontsteking van Hoffa’s vetkussen, is een minder bekende maar significante bron van kniepijn. Lees verder over hoffitis.

Iliopsoas syndroom

Het Iliopsoas Syndroom is een aandoening die pijn veroorzaakt in de heup en de onderrug, vaak het resultaat van overbelasting of trauma. Lees verder over iliopsoas syndroom.

Lumbaal facetsyndroom

Het lumbaal facetsyndroom is een aandoening die wordt gekenmerkt door pijn en ongemak in de onderrug, specifiek gerelateerd aan de facetgewrichten van de wervelkolom. Lees verder over lumbaal facetsyndroom.

Iliopsoas syndroom

Het Pes Anserinus Syndroom, ook bekend als ‘anserine bursitis’ of ‘anserine tendinopathie’, is een aandoening waarbij de peesaanhechting aan de binnenkant van de knie ontstoken raakt. Lees verder over pes anserinus syndroom.

Popliteus tendinitis

Popliteus tendinitis is een aandoening die gekenmerkt wordt door irritatie en ontsteking van de pees van de popliteus spier, gelegen in de knie. Lees verder over popliteus tendinitis.

Posterieur enkel impingement

Posterieur enkel impingement, ook bekend als ‘hakimpingement’, is een aandoening die wordt gekenmerkt door pijn en beperkte beweging aan de achterzijde van het enkelgewricht. Lees verder over posterieur enkel impingement.

Quadriceps tendinitis

Quadriceps tendinitis is een ontsteking van de pees die de quadricepsspier, de grote spier aan de voorkant van het dijbeen, verbindt met de knieschijf. Lees verder over quadriceps tendinitis.

Sinus tarsi syndroom

Sinus Tarsi Syndroom (STS) is een aandoening die vaak over het hoofd wordt gezien in de wereld van sportblessures en voetaandoeningen. Lees verder over sinus tarsi syndroom.

Specifieke lage rugpijn

Specifieke lage rugpijn is een term die gebruikt wordt om rugpijn te beschrijven die een duidelijke oorzaak heeft, zoals een bepaalde ziekte of lichamelijke afwijking. Lees verder over specifieke lage rugpijn.

Tarsale coalitie

Tarsale coalitie is een aangeboren afwijking waarbij twee of meer botten in de achtervoet abnormaal met elkaar verbonden zijn. Lees verder over tarsale coalitie.

Tractus iliotibialis frictie syndroom

Het Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom is een aandoening waarbij de iliotibiale band, een peesachtige structuur die langs de buitenkant van het bovenbeen loopt, overmatig wrijft tegen de buitenkant van het kniegewricht. Lees verder over tractus iliotibialis frictie syndroom.

Trochanter Major Pijnsyndroom

Trochanter Major Pijnsyndroom, vaak geassocieerd met bursitis trochanterica en tendinopathie, is een aandoening die pijn veroorzaakt in de heup, met name rond de grote trochanter – een prominent deel van het dijbeen. Lees verder over trochanter major pijnsyndroom.

Rectus femoris tendinopathie

Rectus Femoris Tendinopathie is een aandoening waarbij de pees van de rectus femoris spier, die zich aan de voorkant van het bovenbeen bevindt, geïrriteerd en ontstoken raakt door overbelasting of letsel. Lees verder over rectus femoris tendinopathie.

Haglundse exostose

Haglundse exostose is een aandoening waarbij een benige uitgroei ontstaat aan de achterkant van de hiel, waar de achillespees aanhecht. Deze uitgroei kan leiden tot pijn en ontsteking door wrijving tegen schoenen. Lees verder over Haglundse exostose.

Epifysiolysis capitis femoris

Epifysiolysis capitis femoris is een aandoening waarbij de heupkop, door een zwakte in de groeischijf, afglijdt van de heupkom. Dit veroorzaakt hevige pijn en stijfheid in de heup, vooral bij kinderen en adolescenten in hun groeifase. Lees verder over epifysiolysis capitis femoris.

Bakerse cyste

Een Bakerse cyste is een met vocht gevulde zwelling aan de achterkant van de knie, vaak veroorzaakt door irritatie of schade in het kniegewricht. Dit leidt tot pijn, stijfheid en een strak gevoel, vooral bij beweging. Lees verder over de Bakerse cyste.

Tarsaal tunnel syndroom

Tarsaal Tunnel Syndroom is een aandoening waarbij de tibiale zenuw bekneld raakt in de tarsale tunnel aan de binnenzijde van de enkel. Dit veroorzaakt pijn, een branderig gevoel, en gevoelloosheid in de voet en tenen. Lees verder over het Tarsaal Tunnel Syndroom.

Morton neuroom

Morton Neuroom is een aandoening waarbij een verdikking van het zenuwweefsel ontstaat tussen de derde en vierde teen, vaak door het dragen van smalle of strakke schoenen. Dit veroorzaakt een branderige pijn in de bal van de voet die kan uitstralen naar de tenen. Lees verder over Morton Neuroom.

Ziekte van Scheuermann

Ziekte van Scheuermann is een aandoening waarbij de borstwervels abnormaal groeien, wat leidt tot een verkromming van de bovenrug, ook wel kyfose genoemd. Dit treft meestal kinderen en adolescenten tijdens hun groei en kan pijn en stijfheid veroorzaken.  Lees verder over de Ziekte van Scheuermann.

Osgood-Schlatter

Osgood-Schlatter is een veelvoorkomende aandoening bij adolescenten, waarbij een pijnlijke zwelling ontstaat onder de knieschijf door overbelasting van de kniepees. Dit treedt vooral op tijdens groeispurten bij actieve jongeren.  Lees verder over Osgood-Schlatter.

Heupfractuur

Heupfractuur is een breuk in het bovenste deel van het dijbeen, vaak door een val bij ouderen. Dit veroorzaakt ernstige pijn en immobiliteit, vaak vereist het een operatie. Snelle behandeling is essentieel voor herstel. Lees verder over heupfracturen.

Achillespees tendinopathie

Achillespees tendinopathie is een overbelastingsblessure van de achillespees, die pijn en stijfheid veroorzaakt. Het komt vaak voor bij sporters en wordt behandeld met rust, fysiotherapie, en aanpassing van activiteiten. Lees verder over Achillespees tendinopathie.

Heup artrose

Heup artrose is slijtage van het kraakbeen in het heupgewricht, wat pijn en stijfheid veroorzaakt. Het komt vaak voor bij ouderen en kan behandeld worden met fysiotherapie of een heupvervanging. Lees verder over heup artrose.​

Voorste kruisband letsel

Voorste kruisband letsel is een scheur van de voorste kruisband in de knie, vaak veroorzaakt door draaibewegingen of een verkeerde landing. Dit leidt tot pijn en instabiliteit. Behandeling kan variëren van fysiotherapie tot operatie. Lees verder over voorste kruisband letsel.

Achterste kruisband letsel

Achterste kruisband letsel is een blessure waarbij de achterste kruisband in de knie beschadigd raakt, vaak door een directe impact of val. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en instabiliteit. Behandeling varieert van fysiotherapie tot operatie, afhankelijk van de ernst. Lees verder over achterste kruisband letsel.

Encyclopedie per lichaamslocatie

Hieronder staat een overzicht van lichaamslocaties en veel voorkomende bijbehorende klachten en aandoeningen.

Bron: Hierhebikpijn.nl

Stel Een Vraag

Voel je vrij om fysiotherapie gerelateerde vragen te stellen via de telefoon, of stuur uw vraag via dit formulier hieronder. Uw bericht wordt direct doorgestuurd naar onze medewerkers die u zo spoedig mogelijk zullen antwoorden.

    multiple sclerose

    Multiple Sclerose

    Multiple sclerose (MS) is een mogelijk invaliderende ziekte wat komt door complicaties bij de hersenen en het ruggenmerg (centraal zenuwstelsel). Wat is Multiple Sclerose? Bij

    Read More »