Multiple Sclerose
Wat is Multiple Sclerose?
Bij MS valt het immuunsysteem de isolerende laag (myeline) die de zenuwvezels bedekt aan. Dat veroorzaakt communicatieproblemen tussen de hersenen en de rest van het lichaam. Uiteindelijk kan de ziekte blijvende schade of aantasting van de zenuwen veroorzaken. Door deze schade kan je allerlei klachten krijgen. Bijvoorbeeld bij het zien, bewegen of praten.
Tekenen en symptomen van MS lopen sterk uiteen en zijn afhankelijk van de hoeveelheid zenuwschade en welke zenuwen zijn aangetast. De meeste mensen met ernstige MS kunnen het vermogen verliezen om zelfstandig of helemaal niet meer te lopen. Terwijl anderen lange periodes van remissie kunnen ervaren zonder nieuwe symptomen.
Er bestaat tot de dag van vandaag helaas nog geen genezing voor multiple sclerose. Behandelingen kunnen echter helpen om sneller te herstellen van aanvallen. Daarnaast helpen behandelingen bij het beheersen van de symptomen.
Multiple Sclerose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Gemiddeld hebben vrouwen de ziekte 2 tot 3 keer zo vaak als mannen.
De oorzaak van Multiple Sclerose
MS ontstaat wanneer er ontstekingen bij je zenuwuitlopers komen. Dit komt doordat de beschermende laag om de zenuwuitlopers genaamd myeline kapot gaat. Het is belangrijk dat de myeline beschermt blijft omdat dit via de zenuwcel elektronische seintjes geeft naar andere delen in de hersenen.
Bij MS keert je afweersysteem zich tegen je en valt de myeline cellen aan. De exacte reden waardoor dit gebeurd is niet bekend. Er wordt veracht dat het afweersysteem zwakker is dan normaal, om te compenseren reageert het erg heftig wat vervolgens de myeline kapot maakt.
Wanneer dit kapot gaan kunnen de signalen vanuit je hersenen niet meer goed de plekken bereiken waarvoor ze nodig zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld spieren zijn. Zelfs al is de spier nog zo gezond, wanneer hij geen signalen meer krijgt vanuit de hersenen kan hij niet meer functioneren.
Bij schade aan de myeline komen er harde plekjes in de hersenen. Door deze harde plekjes, die vergelijkbaar zijn aan littekens komt de naam MS voort. Multiple Sclerose betekent namelijk in het Latijns ‘Meerdere littekens’.
Symptomen van Multiple Sclerose
De tekenen en symptomen van multiple sclerose kunnen sterk per persoon verschillen.
De verloop van de ziekte hangt ook af van de plaats van de aangetaste zenuwvezels. Symptomen beïnvloeden vaak de beweging, zoals:
- Gevoelloosheid of zwakte in één of meer ledematen die meestal aan één kant van het lichaam tegelijk optreedt, of in benen en romp.
- Elektrische schoksensaties die optreden bij bepaalde nekbewegingen, vooral bij het naar voren buigen van de nek (Lhermitteken).
- Trillen, gebrek aan coördinatie of onvast lopen.
Problemen met het gezichtsvermogen komen ook vaak voor, waaronder gedeeltelijk of volledig verlies van het gezichtsvermogen. Meestal aan één oog tegelijk, vaak met pijn bij het bewegen van de ogen dit zorgt voor:
- Langdurig dubbel zicht
- Wazig zicht
- Onduidelijke spraak
- Vermoeidheid
Erfelijkheid
MS wordt niet direct als een erfelijke ziekte gezien bij wetenschappers. Ondanks dat er geen directe erfelijke factor is komt MS in sommige families vaker voor dan in de andere. Een verslechterd immuunsysteem kan wel een erfelijke factor zijn. Dit is vaak een van de redenen waarom je MS krijgt. Of MS ook daadwerkelijk doorzet hangt af van andere genen in je lichaam.
Omgeving en gedrag
Wanneer je aanleg hebt voor MS, bijvoorbeeld door een verslechterd immuunsysteem. Kunnen oorzaken in de omgeving de kans op MS verhogen. De lichamelijke conditie kan een grote rol spelen of je uiteindelijk MS krijgt. Zo zijn roken en overgewicht factoren die de kans op de ze chronische ziekte verhogen. Gezien het een ziekte is die met je immuunsysteem te maken heeft kunnen oorzaken als vermoeidheid, warmte of een infectie voor een eerste reactie zorgen.
Behandeling van MS
MS is een chronische ziekte, je kunt dus niet genezen van MS. Wel zijn er medicijnen en behandelingen die ervoor zorgen dat je met deze chronische aandoening zo prettig mogelijk kan leven.
Medicijnen
Bij MS worden er vaak twee soorten medicijnen voorgeschreven. Zo zorgt de eerste soort medicijnen ervoor dat de ontstekingen in de hersenen verholpen worden.Deze zijn bedoelt om de klachten te verhelpen. De tweede soort medicijnen zijn ervoor om te zorgen dat er een geleidelijke achteruitgang plaatsvind en dat ernstige complicaties worden uitgesteld.
Behandelingen
De klachten van MS kunnen per persoon verschillen. De behandeling van patiënten worden daarom ook helemaal op maat voorbereid. Enkele van dit soort behandelingen zijn:
- Fysiotherapie: voor problemen met je evenwicht en bewegen.
- Ergotherapie: om dagelijkse dingen beter te kunnen doen.
- Logopedie: om beter te kunnen praten en slikken.
Stamceltherapie
Door nieuwe ontdekkingen voornamelijk vanuit het buitenland is stamceltherapie steeds interessanter geworden voor patiënten met MS. Bij stamceltherapie worden cellen het lichaam ingebracht ter vervanging voor de afwezige cellen. Dit moet ervoor zorgen dat het afweersysteem niet meer nieuwe ontstekingen veroorzaakt.
Door gebrek aan wetenschappelijk bewijs is het nog niet duidelijk te zeggen of stamceltherapie een daadwerkelijk goed middel is. Wel wordt er vaak bij de behandeling van patiënten zeer positieve resultaten behaald.
Door het gebrek van wetenschappelijk bewijs wordt stamceltherapie nog niet in Nederland vergoed door verzekeraars. Veel patiënten laten zich in het buitenland helpen aangezien de landen daar veel verder zijn met de ontwikkeling van stamceltherapie.
Ziekteverloop
De meeste patiënten met MS hebben een relapsing-remitting ziekteverloop. Dit betekent dat er periodes zijn van aanvallen en herstel. Eerst zijn er periodes waar er veel nieuwe symptomen zijn en vervolgens zijn er periodes wanneer het erg rustig is en amper klachten zijn.
Ten minste 50% van degenen met relapsing-remitting MS ontwikkelt uiteindelijk binnen 10 tot 20 jaar na het begin van de ziekte een gestage toename van de symptomen, met of zonder periodes van remissie. Dit wordt gezien als de secundaire progressieve vorm van MS.
De verergering van de symptomen omvat meestal problemen met mobiliteit en lopen. Het tempo van de ziekteprogressie varieert sterk bij mensen met secundair progressieve MS.
Wanneer er sprake is van een geleidelijk begin van cognitieve klachten dat vervolgens toeneemt wordt gezien als primair progressieve MS. In dit geval blijven de symptomen maar toenemen zonder enige terugval.
Vooruitzichten met MS
MS is een chronische aandoening waarvan je niet meer geneest.Maar hoe de ziekte verloopt kan per persoon heel erg verschillen. Dat hangt af van welke vorm van MS je hebt. Bij de meeste patiënten heeft MS twee fases:
Fase 1: Wisseling tussen klachten en herstel
Tijdens de aanvallen heb je vaak plotseling veel last van klachten. Dit zijn vaak klachten die je bij een eerdere aanval al ervaren hebt. Tijdens een aanval kunnen de klachten hetzelfde zijn of erger worden. Soms komen er ook nieuwe klachten bij. Wanneer er zo’n aanval is geweest hebben patiënten vaak voor langere tijd weinig tot helemaal geen klachten. Dit houdt vaak aan tot er weer een nieuwe aanval komt.
Bij een deel van de mensen met MS blijft de ziekte er zo uitzien, daarom wordt deze fase ook als de milde vorm van MS gezien. Bij anderen gaat de ziekte over in een volgende fase.
Fase 2: Klachten zonder aanvallen
Bij fase twee gaat de ziekte niet zoals in de eerste fase in verschillende periodes van klachten en herstel.De klachten die tijdens de eerste aanval werden ervaren blijven nu de hele tijd aanwezig. Daarnaast kunnen huidige klachten verergeren en kunnen er nieuwe klachten bijkomen. Deze nieuwe klachten vinden vaak plaats in de benen.
Populaire Artikelen
Manuele therapie als oplossing voor nekpijn
Nekpijn kan een dagelijkse kwelling zijn die ons leven op allerlei manieren beïnvloedt. Of het nu komt door een verkeerde beweging, langdurige belasting of een
De onmiskenbare impact van kinderfysiotherapie op ontwikkeling
Het leven is een dynamische reis vol ontwikkelingsmijlpalen, en soms kunnen kinderen een steuntje in de rug gebruiken om deze mijlpalen te bereiken. Dit is
Wanneer heb je een fysiotherapeut nodig?
Fysiotherapie kan uitkomst bieden voor het behandelen en voorkomen van fysieke problemen van het lichaam. Het kan iemand helpen die een kortdurende of langdurige blessure,